60 godina od 1. samostalne izložbe Ivana Rabuzina u Galeriji primitivne umjetnosti

Ivan Rabuzin, fotoportret, c/b, Arhiva HMNU

60 godina od 1. samostalne izložbe Ivana Rabuzina u Galeriji primitivne umjetnosti

21.5.2020.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN
 
60. obljetnica prve samostalne izložbe Ivana Rabuzina u Galeriji primitivne umjetnosti
 
Dana 21. svibnja 1960. otvorena je izložba Ivana Rabuzina u prostorima Galerije primitivne umjetnosti. Tadašnjem 39-godišnjem Rabuzinu ovo je prva samostalna izložba u budućem Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. Izložio je 20 radova te samostalno osmislio katalog u svom prepoznatljivom rukopisu. Autor predgovora je dr. Mića Bašičević, voditelj GPU-a, čiji tekst prenosimo u cijelosti:
 

 IVAN RABUZIN
 
Najmlađe i najnovije ime među naivnim slikarima. Nalazeći se danas na pragu jedne galerije, Rabuzin se istovremeno nalazi na pragu umetnosti same. Put do tog praga krivudav je vrlo. I zamršen. Od najranije mladosti, put je vodio ovog mladog čoveka prema umetnosti. Vodio ga je i zavodio. Nekoliko puta. I ko zna kuda će ga odvesti. Najzad. Mladi Rabuzin je nekoliko puta pokušao postati slikar. I na nekoliko načina. Nekoliko je puta zaželeo doći do obrazovanja. Obrazovanje mu je trebalo da odgovori na pitanja pred kojima je bio bespomoćan. Međutim nekoliko puta Rabuzinu to nije uspelo. Poslednji pokušaj doveo ga je u klupe radničkog sveučilišta i tako se našao u krugu radnika oko Galerije primitivne umetnosti. Ovde je Rabuzin izgleda našao. Sebe. Izgleda, jer mnoga su platna izašla iz njegovih ruku. Jer planula su u bojama mnogim. Kao priroda. Neočekivano. Kada jednom u budućnosti rađanje ovog talenta postane istorija. možda će sve to izgledati mnogo jednostavnije. Nego danas. Kada prisustvujemo procesu tog rađanja. Ono je uzbudljivo veoma.
 
M. Bašičević
 

 
Katalog u cijelosti prelistajte ovdje.

Contact

The Croatian Museum of Naive Art
Sv. Ćirila i Metoda 3, Gornji grad
10000 Zagreb, CROATIA
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail:

Info


 
From Jan 1st 2020 the Museum is closed for visitors. 


This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree