Edukativno pedagoški rad

Edukativno pedagoški rad

9.1.2006.

Voditeljica: Mira Francetić Malčić, viši kustos

Edukativno pedagoški rad u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti odvija se u vidu vodstava, likovnih radionica, predavanja i edukativnih izložaba. Kroz vodstvo po stalnoj muzejskoj izložbi, kako domaćih tako i stranih posjetitelja, na hrvatskom ili engleskom jeziku, upoznajemo poklonike umjetnosti s pojavom naivne umjetnosti, njezinim specifičnostima, te glavnim protagonistima hrvatske naive.

Polaznike likovnih radionica, pretežno dječju populaciju, upoznajemo s tehnikama kojima se izražavaju hrvatski umjetnici naive: slikanjem na staklu, bojanjem prirodnih drvenih oblika i površina (uz poštivanje izvorne konfiguracije podloge), akvarelom, crtežom tušem na papiru itd.

U likovnim radionicama naročito prakticiramo tehniku slikarstva na staklu, što je specifikum tzv. Hlebinske škole. U tu svrhu dosad je bilo pozvano nekoliko eminentnih umjetnika koji su djeci demonstrirali tehniku i tematiku toga osebujnog slikarskog fenomena. Radi se o slikarstvu na staklu temperom ili uljem, gdje dominiraju pejzaži i motivi seoskog života. Način slikanja na staklu obratan je od slikanja na platnu ili papiru: prvo se slika sve blisko, ono što je u prvom planu, zatim udaljenije, na kraju pozadina. Kao predložak, uvijek služi crtež olovkom na papiru.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti svojim muzejsko edukativnim programima priključio se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, već 1996. godine. Tijekom mjesec dana, okupljeni muzeji Zagrebačke županije provode ciljane pedagoške akcije oko zajedničke teme. Svrha je tih zajedničkih projekata da se na zabavan i poučan način približi djeci i mladeži specifična muzejska građa i djelovanje pojedinog muzeja, da animira mladu populaciju, te potiče interes za posjet muzejima.

U tom smislu u HMNU prigodno organiziramo edukativne izložbe, likovne radionice, štampamo didaktičke listiće i deplijane, organiziramo nagradne igre itd. Primjerice, 2004. godine, u muzejsko-edukativnom projektu hrvatskih muzeja s temom Odijelo, Hrvatski muzej naivne umjetnosti sudjelovao je edukativnom izložbom Rabuzinovi motivi na tekstilu / Odjenimo se u Rabuzinove motive. Bile su izložene tkanine, marame i kišobrani s motivima Ivana Rabuzina, klasika hrvatske i svjetske naive, čije su slikarske elemente dizajneri prenijeli na tkanine odjevnih i uporabnih predmeta. Tom je prigodom održano osam likovnih radionica gdje se demonstriralo slikanje na svili. Djeca, polaznici likovnih grupa zagrebačkih osnovnih škola, oslikavala su marame i šalove inspirirana Rabuzinovim motivima.
Ponajbolja djela sudionika takvih likovnih radionica izlažemo u muzejskom izlogu.

Osim u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, edukativno pedagoški rad odvija se i u raznim institucijama, poput dječjih knjižnica, škola, domova umirovljenika, sveučilišta za treću životnu dob itd. gdje je dosad održano više predavanja o naivnoj umjetnosti te ulozi našeg Muzeja u očuvanju i prezentaciji tog važnog segmenta nacionalne baštine.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info


Muzej je od 1. 1. 2020. zatvoren za posjetitelje.  


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se