Izložba DRAGO TRUMBETAŠ / Otuđeni životi

Export- Geschäfte / Roba za izvoz (Gastarbajteri u ulju) 1975., tuš na kartonu, 730x510 mm, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Zagreb

Izložba DRAGO TRUMBETAŠ / Otuđeni životi

15.11.2017.

U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, u utorak, 28. studenog 2017. u 19 sati, otvorit će se izložba crteža Drage Trumbetaša Otuđeni životi.

 

Drago Trumbetaš (Velika Mlaka, kod Zagreba, 28. prosinca 1937.) završio je Grafičku industrijsku školu te veći dio svog radnog vijeka proveo u Njemačkoj kao tipograf ili na raznim manualnim poslovima. Crtanjem se intenzivno bavi od 1966., izlaže od 1969. godine. Crteži mu se mogu podijeliti u nekoliko tematskih ciklusa. Dio opusa inspiriran je umjetnikovim stvarnim iskustvima (nedaćama gastarbajterskog života u Njemačkoj sedamdesetih godina 20. stoljeća; bizarnostima potrošačkog društva u suvremenim velegradovima; specifičnostima zatvorskog života koje je iskusio kao politički zatvorenik u Staroj Gradiški), a dio opusa posve je imaginativnog karaktera odnosno zamišljen kao osebujni hommage posebno mu dragim umjetnicima i književnicima (Van Goghu, Krleži i Matošu). Drago Trumbetaš objavio je osam grafičkih mapa, u tehnici serigrafije, okušao se i kao crtač stripa, pisac drama, pjesama i romana te kao glumac u izvedbi vlastite drame.

 

Na izložbi u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti izložit će se radovi koji uglavnom pripadaju Gastarbajterskom ciklusu, po kojem je Drago Trumbetaš kao umjetnik najviše zapažen i cijenjen. Odlikuje ih iznimna socijalna angažiranost i usredotočenost na ljudske figure i međuljudske odnose. U njima Drago Trumbetaš veristički bilježi brojne detalje u svrhu karakterizacije ljudi i fenomena vremena, a osobitu važnost pridaje prostorima, koji snažno psihološki određuju one koji u njima borave. Crteže karakteriziraju jasne, precizne konture, bez sjenčanja, bez ikakvog uljepšavanja, ublažavanja i mekoće, u funkciji brutalne posvećenosti istini i razotkrivanju, pomoću kojih se postiže hladna, jezovita atmosfera. U njima Drago Trumbetaš, uz osobno doživljeno, nerijetko predočuje i posve fantastične, gotovo nadrealne situacije i prizore, te na karakterističan način kombinira sliku s tekstom.

 

Ovom prigodom izložit će se 24 crteža, iz fundusa HMNU-a, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zagreb, Umjetničke galerije Dubrovnik te iz kolekcije Bože Biškupića.

 

Izložbu, kojom Hrvatski muzej naivne umjetnosti obilježava 80. godišnjicu umjetnikova rođenja, prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih izloženih radova. Autorica izložbe i kataloga je Svjetlana Sumpor, viša kustosica i voditeljica zbirke HMNU.

 

Izložba će biti otvorena do 17. prosinca 2017.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se