NOĆ MUZEJA 2019. U HMNU

NOĆ MUZEJA 2019. U HMNU

11.1.2019.

 
 
 
U petak 1. veljače 2019., u povodu manifestacije Noći muzeja, Hrvatski muzej naivne umjetnosti bit će otvoren za posjetitelje od 13 do 22 sata, s besplatnim ulazom od 18 do 22 sata.

Posjetitelji će moći razgledati stalni postav, s remek-djelima klasika hrvatske naivne umjetnosti: Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Petra Smajića, Ivana Rabuzina, Emerika Feješa, Matije Skurjenija, Dragana Gažija, Martina Mehkeka, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Ivana Lackovića, Slavka Stolnika i drugih.

U povodu ovogodišnje teme Noći muzeja, Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, u prostoru će biti razmješteni interaktivni tableti. Na njima će posjetitelji dobiti više informacija o klasicima naivne umjetnosti i njihovim djelima. S pomoću edukativne multimedijalne prezentacije aplicirane na tabletima omogućit će se pregledavanje, upoznavanje i istraživanje naive i u virtualnom prostoru. Tako će se produbiti i obogatiti iskustvo upoznavanja naivne umjetnosti, njezinih predstavnika i njihovih opusa u kontekstu nacionalne i svjetske umjetnosti.

 

U 13 sati Muzej će otvoriti komornu i kritičku prigodnu izložbu slikara Stjepana Ivanca (rođenog 1953. u Kladarama), uvaženog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive, jednog od posljednjih velikih virtuoza na staklu. Izložba se sastoji od slika na staklu i crteža koji će biti izloženi u izdvojenoj dvorani.

Od 18 do 22 sata slikar Stjepan Ivanec posjetiteljima će demonstrirati tehniku slikanja na staklu. Tehnika slikanja na staklu, odnosno na poleđini stakla, jedno je od najtipičnijih obilježja slikara Hlebinske škole. Slikar najprije radi crtež, skicu, na papiru, a potom preko njega položi komad stakla na kojem slika u fazama. Prvo se slikaju detalji najbliži gledatelju, a poslije sušenja prvog sloja, nanosi se sljedeći, s detaljima koji su udaljeniji u kompoziciji slike. Najudaljeniji plan slika se posljednji, suprotno od postupka u tehnici ulja na platnu.

 

U muzejskom dućanu posjetitelji će moći kupiti brojna muzejska izdanja ili izabrati nešto iz bogate ponude muzejskih suvenira po povoljnim cijenama.

Svaki 50. posjetitelj bit će nagrađen suvenirom.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se