Otvorena izložba Drago Jurak / Gradovi iz snova

Grad na vodi / City on the water, 1970, HMNU

Otvorena izložba Drago Jurak / Gradovi iz snova

27.10.2016.

 
 
 
 
 
 
 
 
U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti, 17. studenog 2016., otvorena je izložba slika i crteža Drage Juraka, Gradovi iz snova.
 
Drago Jurak umjetnik je koji je prikazivao fantastičnu arhitekturu, u kojoj je sve moguće, u kojoj fizikalne zakonitosti ne postoje, tako da se svaki san, svaka zamisao može realizirati. Crtao je i slikao raskošne gradove, s prostorima koji se nenadano otvaraju u neočekivanim smjerovima, ponekad razigrano čarobnog, ponekad zazorno labirintičnog ugođaja.
 
Prema svjedočanstvu samog Juraka, inspiraciju za motive i stilistiku svojih djela našao je u snu. Pritom riječ san treba razumjeti u njenom dvojakom značenju; kao pojam koji se odnosi na slike koje dok spavamo stvara naša podsvijest, ali i kao svjesno prepuštanje imaginaciji u budnom stanju. Cijeli opus Drage Juraka čine prikazi izmaštanih arhitektonskih zdanja, kojima je nesputana fantazija, a ne referentna stvarnost, glavno uporište.
 
Na izložbi u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti izložit će se djela iz fundusa HMNU, iz fundusa Galerije izvorne umjetnosti u Zlataru te iz privatne kolekcije. Riječ je o reprezentativnom presjeku Jurakova stvaralaštva, koji obuhvaća nekoliko dominantnih umjetnikovih preokupacija: crteže veduta, na svili i na papiru, na svijetloj i tamnoj podlozi; koloristički razigrane slike s motivima brodova i vode; te slike bliske apstraktnom ekspresionizmu.
 
Drago Jurak (Pušća, kod Kumrovca, 1911. – Zagreb, 1994.) umjetnik je na razmeđu naive i autsajderskog izričaja. Izučio je kolarski zanat, a radio je kao scenski radnik i stolar u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu od 1938. do umirovljenja 1971. Nakon što je isprva u slobodno vrijeme izrađivao drvene makete građevina i reljefe u različitim materijalima, šezdesetih godina počeo je crtati i slikati, u čemu ga je podržavao Krsto Hegedušić. Izlagati je počeo 1967. Istaknuo se je kao jedan od najznačajnijih crtača hrvatske naive.
 
Izložbu, kojom Hrvatski muzej naivne umjetnosti obilježava 105. godišnjicu umjetnikova rođenja, prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih izloženih radova u boji. Autorica izložbe i kataloga je Svjetlana Sumpor, viša kustosica i voditeljica zbirke HMNU.
 
Izložba će biti otvorena do 4. prosinca 2016.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se