Otvorena izložba DRAGO TRUMBETAŠ / Otuđeni životi

Otvorena izložba DRAGO TRUMBETAŠ / Otuđeni životi

29.11.2017.

U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti 28. studenog 2017. otvorena je izložba crteža Drage Trumbetaša Otuđeni životi.


Drago Trumbetaš (Velika Mlaka, kod Zagreba, 28. prosinca 1937.) završio je Grafičku industrijsku školu te veći dio svog radnog vijeka proveo u Njemačkoj kao tipograf ili na raznim manualnim poslovima. Crtanjem se intenzivno bavi od 1966., izlaže od 1969. godine. Crteži mu se mogu podijeliti u nekoliko tematskih ciklusa. Dio opusa inspiriran je umjetnikovim stvarnim iskustvima (nedaćama gastarbajterskog života u Njemačkoj sedamdesetih godina 20. stoljeća; bizarnostima potrošačkog društva u suvremenim velegradovima; specifičnostima zatvorskog života koje je iskusio kao politički zatvorenik u Staroj Gradiški), a dio opusa posve je imaginativnog karaktera odnosno zamišljen kao osebujni hommage posebno mu dragim umjetnicima i književnicima (Van Goghu, Krleži i Matošu). Drago Trumbetaš objavio je osam grafičkih mapa, u tehnici serigrafije, okušao se i kao crtač stripa, pisac drama, pjesama i romana te kao glumac u izvedbi vlastite drame.


Na izložbi u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti izloženi su radovi koji uglavnom pripadaju Gastarbajterskom ciklusu, po kojem je Drago Trumbetaš kao umjetnik najviše zapažen i cijenjen. Odlikuje ih iznimna socijalna angažiranost i usredotočenost na ljudske figure i međuljudske odnose. U njima Drago Trumbetaš veristički bilježi brojne detalje u svrhu karakterizacije ljudi i fenomena vremena, a osobitu važnost pridaje prostorima, koji snažno psihološki određuju one koji u njima borave. Crteže karakteriziraju jasne, precizne konture, bez sjenčanja, bez ikakvog uljepšavanja, ublažavanja i mekoće, u funkciji brutalne posvećenosti istini i razotkrivanju, pomoću kojih se postiže hladna, jezovita atmosfera. U njima Drago Trumbetaš, uz osobno doživljeno, nerijetko predočuje i posve fantastične, gotovo nadrealne situacije i prizore, te na karakterističan način kombinira sliku s tekstom.


Ovom prigodom izložena su 24 crteža, iz fundusa HMNU-a, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zagreb, Umjetničke galerije Dubrovnik te iz kolekcije Bože Biškupića.


Izložbu, kojom Hrvatski muzej naivne umjetnosti obilježava 80. godišnjicu umjetnikova rođenja, prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih izloženih radova. Autorica izložbe i kataloga je Svjetlana Sumpor, viša kustosica i voditeljica zbirke HMNU.


Izložba će biti otvorena do 17. prosinca 2017.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se