PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE IVANA GENERALIĆA

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE IVANA GENERALIĆA

13.4.2018.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti poziva na predstavljanje četvrte knjige iz biblioteke "Klasici naive", monografije "Ivan Generalić" autora Vladimira Crnkovića, u četvrtak, 19. travnja 2018. u 13.00 sati. Pored autora knjige, na promociji će govoriti recezenti Tonko Maroević i Marijan Špoljar te ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić.

 

 

Male monografije iz biblioteke "Klasici naive" posvećene Feješu, Rabuzinu, Skurjeniju i, sada, Ivanu Generaliću, imaju funkciju osnovnoga informatora i vodiča, ali i skrupuloznog i pouzdanog tumača; iznose temeljne podatke i bitne vrijednosti, ali i važu učinke i kvantificiraju umjetničke doprinose; bilježe središnje točke, ali i mjere širok doseg njihovih ostvarenja; pobrojavaju činjenice, prošle rezultate i njihove odjeke, ali reflektiraju i prema novoj, završnoj ocjeni autorskih opusa.

 

  

Monografija o Generaliću na sintezni način sažima to opsežno djelo, dijakronijski niže poznate ili manje poznate podatke, ulančava njegov rad u kontekst hrvatske i svjetske naive i donosi reprezentativni izbor radova. Neveliki, ali iznimno koncentrirani i funkcionalni, dvojezični, englesko-hrvatski tekst Vladimira Crnkovića namijenjen je podjednako širokoj publici i stručnjacima: prvi će u njemu naći osnovni pregled djelovanja i pregnantno objašnjenje karakteristika i vrijednosti rada, dok će drugi u autorovu sinteznom postupku vidjeti istinsko umijeće da se prepoznaju specifičnosti i da se argumentirano obrazlože teze koje imaju svojstva zaključaka.


Crnković je već u više navrata pisao o Generalićevom opusu i o pojedinim dionicama njegova djela, kao i o kronologiji njegova životnog i umjetničkog puta, tako da su njegovi pogledi na to slikarstvo bili za znalce poznati. Malo što je od tih stavova u ovoj publikaciji izmijenjeno, ali je izneseno u gotovo zaključnoj formi, kao jedna vrsta kompendija koji služi za nauk i poznavateljima materije i svima koji se s njome rijetko ili prvi put susreću.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se