PRIJEDLOG ZA NOVU ZGRADU HRVATSKOG MUZEJA NAIVNE UMJETNOSTI

PRIJEDLOG ZA NOVU ZGRADU HRVATSKOG MUZEJA NAIVNE UMJETNOSTI

2.3.2018.

Promocija projekta Prijedlog za novu zgradu Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti na Vranyczanyjevoj poljani u Zagrebu

 


 

U utorak 6. ožujka 2018. u Muzeju Mimara u 13 sati održat će se promocija projekta Prijedlog za novu zgradu Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti na Vranyczanyjevoj poljani u Zagrebu. Riječ je o privatnoj inicijativi Vladimira Crnkovića, kustosa i ravnatelja HMNU-a od 2003. do 2015., te arhitekta Maria Pehneca, osnivača i voditelja arhitektonskog biroa Idea studio d.o.o.

 

Iako HMNU o tom projektu isprva nije bio konzultiran, niti je s bilo kakvim financijskim sredstvima u njemu sudjelovao, nakon što je dobio na uvid dovršen idejni projekt odlučio se uključiti u njegovu javnu prezentaciju. Riječ je naime o nastojanju da se senzibilizira šira društvena zajednica – kao i struke povijest umjetnosti i muzeologija te politika – u pokušaju rješavanja glavnog problema Muzeja naive: novog poslovnog prostora.

 

HMNU je najstariji muzej naive u svijetu, osnovan 1952., a hrvatska naiva, uz francuske klasike prve generacije, slovi kao najvažniji segment svjetske naive. Slikari Hlebinske škole – Ivan Generalić i njegovi sljednici – koji se izražavaju ponajviše u tehnici slikarstva na staklu – smatraju se pak za najbravuroznije i najuspješnije majstore te tehnike u svjetskim okvirima. Pritom je hrvatska naiva i neprijeporni brend naše moderne umjetnosti, a HMNU jedan među najposjećenijim muzejima likovne umjetnosti u našoj državi, s velikim uvažavanjem i u svjetskim okvirima.

 

Zadnjih petnaestak godina izvršeno je znatno širenje interesa institucije, pa su se počela ciljano skupljati i djela hrvatske autsajderske umjetnosti, a uz vrhunske majstore i antologijska djela nacionalne umjetnosti, HMNU posjeduje reprezentativnu te respektabilnu zbirku umjetnina i stranih majstora – među kojima su brojna remek-djela, i to ne samo naive, nego i artbrutističkih tendencija te autsajderske umjetnosti.

 

U prezentaciji sudjeluju: Mira Francetić Malčić, ravnateljica HMNU-a, arhitekt Mario Pehnec te Vladimir Crnković.

 

Vladimir Crnković govorit će o povijesti osnivanja i smještaja Muzeja naive, o sadašnjem neadekvatnom poslovnom prostoru za normalno funkcioniranje institucije,   te što je sve poduzimano ne bi li se riješio taj problem. Arhitekt Mario Pehnec prezentirat će kako je u staro i povijesno gradsko tkivo interpolirao svoju modernističku i suvremenu arhitektonsku kreaciju višenamjenskog sadržaja. Ovim se projektom, kroz rješenje smještaja HMNU-a u zaštićenoj povijesnoj cjelini, revitaliziraju i obogaćuju javni prostori Gornjega grada novim sadržajima, vizurama i vezama.

 

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se