Tonko Maroević O NAIVI I AUTSAJDERSKOJ UMJETNOSTI

Tonko Maroević O NAIVI I AUTSAJDERSKOJ UMJETNOSTI

11.12.2013.

TONKO MAROEVIĆ:
O NAIVI I AUTSAJDERSKOJ UMJETNOSTI
KRITIKE, ESEJI I STUDIJE 1968-2012.

Biblioteka "Hrvatska likovna kritika": knjiga 10.

Izdavač: Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Autor projekta: Vladimir Crnković
Dokumentacija: Mira Francetić Malčić
Recenzenti: Petar Prelog i Marijan Špoljar
Prevoditelj: Graham McMaster
Lektura i indeks: Boris Beck
Dizajn: Boris Ljubičić, Studio International
Format: 12x21 cm
Opseg: 320 str., 68 reprodukcija u boji
Grafička priprema i skeniranje: Art studio Azinović, Zagreb
Priprema za tisak: Studio International, Zagreb
Tisak: Kerschoffset, Zagreb, Lučko
Naklada: 550
ISBN 978-953-6660-56-8
Cijena: 80 kn + poštarina

U biblioteci "Hrvatska likovna kritika" Hrvatski muzej naivne umjetnosti sudjelovao je dosad u koncipiranju i realizaciji sljedećih projekata: Josip Depolo: "Studije i eseji, kritike i zapisi, polemike" (u dva dijela, 2001); Vladimir Crnković: "Studije i eseji, recenzije i zapisi, interpretacije" (u dva dijela, 2002); Vladimir Maleković: "O izvornoj ili naivnoj umjetnosti" (u dva dijela, 2008).

Upravo dovršena knjiga TONKO MAROEVIĆ: O NAIVI I AUTSAJDERSKOJ UMJETNOSTI / KRITIKE, ESEJI I STUDIJE 1968-2012, obuhvaća 56 autorovih integralnih tekstova, njegovu kompletnu bibliografiju radova o naivi i autsajderskoj umjetnosti, s citatima niza relevantnih fragmenata, izbor iz bibliografije o Maroeviću kao likovnom kritičaru, povjesničaru i teoretičaru umjetnosti, te pogovor Vladimira Crnkovića, priređivača i urednika knjige.

"U svojoj bogatoj, raznovrsnoj, dugovječnoj i cijenjenoj spisateljskoj i javnoj djelatnosti, Tonko Maroević je interpretirao, valorizirao i približavao brojne opuse i iz sfere naive i autsajderske umjetnosti. Dužim ili kraćim tekstovima popratio je u više prigoda stvaralaštvo Ivana Lackovića i Ivana Rabuzina iz naive te Jakova Bratanića i Hrvoja Šercara iz autsajderske umjetnosti. Pritom često bijaše jedan od ponajboljih i najsveobuhvatnijih tumača tih opusa. Jednako je tako pratio – iako rjeđe i samo s ponekim prilogom – djelovanje i umjetničku fortunu niza drugih slikara i kipara iz spomenutih područja, ponajprije hrvatskih autora – Petra Smajića, Drage Juraka, fra Ambroza Testena, Dragice Lončarić, Josipa Generalića, Matije Skurjenija, Krešimira Trumbetaša, Nade Švegović Budaj, Nikole Brkljačića, Ivana Večenaja, Eugena Buktenice, Dragutina Trumbetaša, Mije Kovačića itd. O tim je majstorima potpisao nekoliko esejističkih zapisa u monografijama, niz predgovora u katalozima samostalnih izložaba, uvodne tekstove za grafičke mape, predgovore ili pogovore u bibliofilskim knjigama, kao i brojne recenzije, kritike i prikaze o izložbama ili raznoraznim izdavačkim projektima. Svi se ti osvrti odlikuju nedvojbenim kritičkim stavom, zatim nastojanjem da se prepoznaju i definiraju najosobnije značajke svakog pojedinog autora, te da se svaki opus smjesti u točno određene koordinate vremena i prostora, odnosno, da se kontekstualizira unutar širih okvira moderne likovnosti. Iako se Maroević naivom i autsajderskom umjetnošću nije sustavno bavio, on svagda meritorno raspravlja o svim aspektima tih fenomena – od geneze do stilsko-morfoloških ili poetičkih značajki – kao što i suvereno vrednuje pojedina izdvojena stvaralaštva. Ukratko: poimanje hrvatske naive i autsajderskog stvaralaštva – a osobito opusa Lackovića, Rabuzina, Bratanića i Šercara – bez Maroevićevih prinosa bilo bi nemjerljivo siromašnije."

Vladimir Crnković, iz pogovornih marginalija

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se