Virtualna kustoska konferencija u organizaciji AAMC-a


29.4.2020.

Dana 1., 4. i 5. svibnja 2020. održana je virtualna Konferencija u organizaciji Association of Art Museum Curators (Udruženja kustosa umjetničkih muzeja) iz New Yorka. Konferencija je održana u virtualnom obliku, putem aplikacije Zoom group chat, zbog nemogućnosti održavanja planirane Konferencije u Seattleu, uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom Covid 19 virusa.

AAMC je udruga i fondacija sa sjedištem u New Yorku, koja ima više od 1300 članova iz više od 400 institucija iz 18 zemalja svijeta. Osnovana je 2001. godine, s misijom podržavanja i promoviranja rada kustosa zaposlenih u neprofitnim institucijama, kreiranjem većih mogućnosti njihova umrežavanja, suradnje, profesionalnog razvoja i napredovanja. Osim redovitog organiziranja godišnje konferencije, AAMC za svoje članove vrlo aktivno i angažirano organizira brojne webinare i tematski osmišljene virtualne sastanke, radi čim bolje i intenzivnije komunikacije i povezivanja članova. Na godišnjoj razini, AAMC dodjeljuje nagrade za izvrsnost u kategorijama najbolje izložbe; kataloga; digitalne publikacije i teksta, kao i putne stipendije za sudjelovanje na konferenciji u tri kategorije (mlađi kustos; kustos američke umjetnosti; kustos s Balkanskog poluotoka).

Organiziranjem svoje prve virtualne Konferencije, AAMC vrlo se promptno i uspješno prilagodio neočekivanim okolnostima globalne pandemije. Uz diskusije posvećene temama od opće važnosti za sve kustose, pitanja samonametnutih granica i granica koje nam nameću drugi (boundaries and barriers; Vishakha Desai), rasprava o najpoželjnijim (ili najvažnijim) osobinama kustosa i selektivnim praksama zapošljavanja, odnosu kolekcionara i muzeja iz pravne perspektive, te problematiziranju nove znanstvene paradigme globalnog kojom se nastoje nadići uvriježene povijesti umjetnosti nacionalističkog predznaka, kao i uz panele specijalistički posvećene kontekstu SAD-a i pitanju etničkih manjina, znatan dio predavanja lucidno se osvrnuo i na aktualnu svjetsku situaciju bez presedana, situaciju pandemije i post-pandemije. Predavači su istaknuli kako će novonastala situacija zasigurno utjecati na muzejski – i uopće, kulturni – sektor tako da ga umjesto dosadašnjeg imperativa rasta usmjeri na propitivanje svog stvarnog utjecaja i značaja (impact instead of growth; Kaywin Feldman), na fokusiranje na publiku i kreativno osmišljavanje novih sadržaja te pristup rješavanju problema poput jazz glazbenika: improviziranjem u datom trenutku (Marianne Lamonaca). Opći je zaključak sudionika Konferencije AAMC-a 2020. da nas vrijeme u kojem živimo poziva da prigrlimo rizik, usudimo se izaći iz zone ugode i isprobamo nešto novo.

Virtualnoj konferenciji AAMC-a 2020. prisustvovalo je 385 sudionika, među njima i viša kustosica i voditeljica zbirke Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, dr. sc. Svjetlana Sumpor, dobitnica stipendije AAMC Travel Fellowship 2020, koju će koristiti za sudjelovanje na Konferenciji u New Yorku u svibnju 2021. godine.

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info


Muzej je od 1. 1. 2020. zatvoren za posjetitelje.  


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se