Željko Senečić – Ulja na platnu, ulja na staklu, pasteli i crteži / Kritička antologija

Željko Senečić: Dvoriste, 1971

Željko Senečić – Ulja na platnu, ulja na staklu, pasteli i crteži / Kritička antologija

13.2.2017.

 
 
 
 
 
 
 

Samostalnom izložbom Željka Senečića (1933.), slikara i scenografa, televizijskog, filmskog i kazališnog redatelja, pisca proznih i dramskih tekstova, te scenarista i kolumnista – koju zajednički početkom 2017. pripremaju Hrvatski muzej naivne umjetnosti i Galerija Klovićevi dvori, želi se obilježiti i podsjetiti na 60 godina autorove kontinuirane izlagačke djelatnosti. Projekt je koncipiran kao kritička i antologijska prezentacija, dijelom retrospektivnog karaktera. Obuhvaća nekoliko različitih likovnih tehnika u kojima se umjetnik izražavao: slike na platnu i staklu, te pastele i crteže. Na izložbi će biti predstavljeno 55 djela, bit će zastupljene sve bitne i karakteristične umjetnikove tematske preokupacije.

Najbrojnije su slike na staklu, gdje je Senečić ostvario najslojevitija i najosobnija djela. Njegovo vrhunsko majstorstvo u toj tehnici razotkriva se u činjenici da su mu radovi egzemplarno koloristički rješavani, vrlo bogatih kolora i često u izvedbi bliski apstraktnom, čak tašističkom postupku. Autor se time priključio nekolicini hrvatskih slikara koji su tu staru tehniku – Hinterglasmalerei – u metjerskom smislu doveli do takvog virtuoziteta i savršenstva da im u umjetnosti 20. stoljeća, u svjetskim okvirima, gotovo nema ravnih (Krsto Hegedušić, Ivan Generalić i ostali klasici Hlebinske škole: Gaži, Večenaj, Kovačić itd.). Podsjetimo da je autor bio dobitnik Grand Prixa za slikarstvo – i to upravo za slike na staklu – na prestižnom Le Salon des Nations (Salonu nacija) u Parizu 1984. godine.

Uz slike iz vlasništva HMNU-a, iz Zbirke moderne umjetnosti, na izložbi će biti djela iz autorova vlasništva te iz više privatnih kolekcija. Tijekom izložbe svakodnevno će se prikazivati Senečićevi filmski zapisi o pojedinim likovnim umjetnicima – Vaništa, Dora Maar, Jagoda Buić, Knifer, Džamonja, Pulitika, Music, Hrvatski slikari u Parizu.

Izložba će se održati u prizemlju Galerije od 28. ožujka do 14. svibnja 2017.

Autor izložbe je Vladimir Crnković.
Kustos iz HMNU je Filip Turković-Krnjak
Kustosica  iz GKD je Danijela Marković

Kontakt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3,
Gornji grad
10000 Zagreb, Republika Hrvatska
OIB: 57897955082
tel/fax: +385.1.4851911
            +385.1.4852125
e-mail: info@hmnu.hr

Info

Ponedjeljak-subota: 10 - 18 sati
Nedjelja: 10 - 13 sati
Državnim blagdanom zatvoreno

Cijene ulaznica
Odrasli - 25 kuna
Učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom: 15 kuna
Obiteljska ulaznica s djecom do 15 godina: 50 kuna
 
Grupni posjeti odrasli (10-25 osoba): 15 kuna
Grupni posjeti djeca, učenici, studenti (10-25 osoba): 10 kuna

Stručna vodstva
Uz prethodnu najavu na telefon ili e-mail, na hrvatskom i engleskom jeziku - 200 kuna za grupe (10-25 osoba) i 300 kuna za individualna vodstva (manje od 10 osoba).

HMNU nema omogućen pristup osobama s invaliditetom niti ima parkiralište za vozila posjetitelja